lördag 14 februari 2009

Happy Singles' awareness day

Eller alla hjärtans dag, beror på vilken vinkel man ser det från.

Hade en mycket stillsam dag idag, har bara suttit framför datorn och spelat spel eller sett vad internet har att ge mig denna dag (förvånansvärt lite, med tanke på att allt finns på internet). Bland annat smått & gott fann jag denna youtube video som imponerade mig, se den på egen risk (it might blow your mind).

Men det har som sagt inte hänt så mycket, därav detta korta inlägg (förvänta er att det förekommer liknande inlägg då och då), jag lämnar er nu för att äta middag (afrikana, mumsigt) och hoppas på att det finns några äventyr att skriva om imorgon.

fredag 13 februari 2009

Let's get this rock rollin'

Det har varit en musikalisk (och rockig) dag idag (därav titeln, som jag gillar), den började med att jag överexponerades av min väckningsmusik på morgonen eftersom det tog mig mer än en minut att inse att det var mobilen som lät och inte radion. Låten var för övrigt Jesters of the Moon av Nobou Uematsu (Från FFIX). På väg hem lyssnade jag på några andra låtar men det är inte viktigt, dock när jag väl var hemma testade jag att ta av mig hatten innan jag tog av mig hörlurarna, det kändes faktiskt skönare (är det udda av mig att ha "ritualer" för att ta av mig saker när jag kommer hem?) och när jag ställde mig framför spegeln kände jag mig allmänt ball, en ovanlig känsla.

Jag behöll lurarna på och lyssnar fortfarande på musik i detta nu (fast jag har kopplat in mobilen till högtalarna istället) då jag sitter och knaprar på uppätna (paradox?) knäckebrödsmackor med äppelskivor på (mums).

Det börjar bli lite för långt inlägg för endast en dag (och jag ska inte tvinga fram nåt), så jag känner mig klar, ses imorrn.

PS: Vem som helst får gärna kommentera (jag har ingen restriction, alla kan skriva), även om ni bara säger "Du är en fjantig klant", så uppskattar jag det (för då får jag nåt att skriva om).

torsdag 12 februari 2009

Strawberry Fields Forever

Titeln kommer ifrån Beatles låten med samma namn (som jag nyligen insett handlar om en person som drogar ner sig och blir hög) eftersom jag lyssnade på den på väg hem idag.

Big news för den här bloggen: Det nuvarande systemet fungerar inte för mig, jag ser bloggandet som en uppgift som tar minst en timme att utföra och mitt undermedvetna nedprioriterar det. Jag tror jag vet hur mitt undermedvetna kommit fram till den slutsatsen (skum mening) om man ser det så här:

Mitt mål är ett inlägg med ca en timmes skrivartid vid två tillfällen i veckan (helst måndag och torsdag), dessa två timmar måste tas ifrån min fritid på vardagarna (helgledigheten följer ett separat schema). Nu måste vi räkna ut hur mycket fritid jag har sammanlagt på vardagarna under en vecka, det gör vi genom att först räkna ihop det totala antalet timmar.
Ett dygn = 24h. antal vardagar per vecka = 5. 5x24h = 120h.
Av dessa 120 timmar måste vi först dra av sömntiden, jag brukar oftast sova mellan 00.30 till 6.30, ett barn kan räkna ut att det är 6h, på 5 dagar blir det (5x6h) 30h.
120h - 30h = 90h. Men vi är inte klara ännu, jag går i skolan också. För att räkna ut hur länge jag går i skolan får vi göra en generalisering, oftast sträcker sig mina skoldagar mellan 8.00 - 12.30 (4.5h) + 80 min färdtid dit och tillbaka, sammanlagt 5h 50 min, på fem dagar blir det; 5x5h + (5x50 min) = 25h + 4h 10 min = 29h 10 min. 90h - 29h 10 min = 61h - 10 min = 60h 50 min.
Det tar inte slut ännu, jag lägger i medel ner 35 min på läxor och 20 min på att fixa mellanmål varje dag vilket ger (35 min + 20 min)x5 = 5x 55 min = 275 min = 4 h 25 min att dra av från fritiden, 60h 50 min - 4h 25 min = 56h 25 min.
detta är alltså min totala ledighet över en veckas vardagar, det ser ganska så massivt ut, men nu ska jag visa hur mycket tid av det som bloggandet tar (men för att göra uträkningen lättare drar jag av de tjugofem minuterna). De två bloggskrivartimmarna skrivs ut som 2h.
Själva uträkningen blir då 2h/(56h 25 min - 25 min) = 2/56 (= 1/28) = 0,035714285714285714285714285714286 ~ 0,035 = 3.5%.
3.5% av min fritid går alltså till att skriva här, inte så farligt kanske, ändå anser mitt undermedvetna att jag "slösar" alltför mycket tid på skrivandet och jag får "äh, orka"-känslor när jag tänker på att blogga, trots att jag gillar det...
Ibland hatar jag att vara bra på matte.

Efter denna långa sidogång går jag tillbaka till ämnet: Jag tänker ändra på det sätt jag skriver inlägg, mina massiva walls of text kan säga adjöss och välkomna en vanligare sorts inlägg, ca 10 rader som jag kan lägga ner 15 minuter varje dag på att skriva, totalt blir det 1h 45 min skrivande varje vecka men nya inlägg var dag, jag orkar skriva mera och ni får mer att läsa, alla vinner.

Detta inlägg är däremot inte ett 10 raders inlägg, det blir mitt sista jätteinlägg och ska skrivas som ett sådant.

Det var väldigt kul på Multimedian igår. Först fick vi i uppgift att göra en film på Moderna museets filmprojekt, det var ganska grymt. Sedan hade vi en rolig övning då vi skulle dramatisera programmering i sin kärna, det vill säga ettor och nollor. Det gjordes genom att radda upp en massa stolar bredvid varandra och placera en person på varje, om personen satt ner på stolen betydde det "noll" och om personen stod framför stolen betydde det "ett". Vi kunde nu skapa en kodkedja om vi så ville (1010011011 till exempel), men det var ju inte så roligt, för att mer efterlikna programmering fick vi då varsin lapp (som vi inte visade), på den lappen kunde det stå: Stå upp oberoende på vad den som är före dig gör, sitt ner oberoende på vad den som är före dig gör, gör motsatsen av vad den före dig gör, gör som den före dig, gör som den före dig om det är en kille (om det är en tjej gör du motsatsen), gör som den före dig om det är en tjej (om det är en kille gör du motsatsen).
Detta kunde skapa helt slumpmässiga kedjor av ettor och nollor, om bara en person flyttade sig kunde allt förändras totalt. Sedan fick en person som inte satt på stolarna i uppdrag att säga åt två personer att byta plats ända tills "koden" uppfyllde vissa kriterier (såsom: "sista siffran är en nolla", "det finns fler ettor än nollor" eller "de tre sista siffrorna måste vara nollor") det var svårare än du tror (och mycket roligt).
Sist av allt så startades ett grupprojekt, jag och fyra klasskamrater ska tillsammans skapa en hemsida där vi har information om personer som vi intervjuat, själva informationen skall presenteras på ett speciellt sätt och det ska innehålla bilder och ljud. Det är svårt att beskriva men jag lär kunna länka er dit och visa den för er när den är klar.

Idag ska jag förnya mitt pass samt skaffa ett Id-kort, så snart som min bror kommer hem åker vi iväg och lär stå och vänta några evigheter i en kö. Det blir ballt att få ett Id-kort men jag vill inte förnya passet, mitt soon-to-be gamla pass innehåller en bild på mig då jag var tolv år, jag såg helt annorlunda ut då men kan minnas nästan allt från den tiden, den bilden beyder mycket för mig. Att byta till ett nytt pass vore som att lägga den yngre delen av mitt liv ifrån mig och helt acceptera att jag snart är vuxen, tanken gör mig tårögd.

Jag hade en otroligt dålig dag i måndags och det var mest den som hindrade mig ifrån att skriva då (och i torsdags hade jag varit sjuk tisdag och onsdag, så jag var inte helt klar i skallen). Jag ämnade att skriva mer detaljerat om det här men insåg att ingen vill läsa en blogg där jag bara gnäller, så jag skippar det (tacka er lyckliga stjärna). Fast jag kan iallafall nämna att den dåliga dagen är skyldig för att jag i detta nu har träningsvärk hela vägen från skulderbladen till fotsulorna (vem hade trott att man kunde ha träningsvärk i fotsulorna?).

Det här ser ut att duga för ett sista inlägg under det gamla systemet, vi ses imorrn.